Re:play vill förändra leksaksindustrin
close
EN

"För en del kanske det här bara är skräp"

Låt oss kliva in i en värld där ett kapat avloppsrör i själva verket är början på ett helt nytt musikinstrument. Bland ratade tygbitar, hjul och plastlock växer vår tids nya leksaker fram. Re:play är företaget som tömmer industriernas containrar – och sätter i händerna på förskolebarn.

Dela inlägg

Barnpassning på dagarna? Den tiden är förbi. Numera har förskolan en läroplan, med utveckling och lärande på schemat. Det som förut kallades leksaker har blivit lärsaker. Inne på Palettens förskola i Växjö, där Jätsbaserade Re:play håller till när vi hälsar på, har det blivit ytterligare en förgrening. Här snackar vi cirkulärsaker. 
– För en del kanske det här bara är skräp, men i en pedagogs ögon kan det vara rent guld, säger Stefanos Papamichailidis, och öppnar dörren in till lokalen.


Vill förändra branschen

Re:play satsar dels på återbruksmaterial som förskolor kan använda, men tillverkar också nya leksaker av rest- och spillmaterial. Duon bakom företaget har en bakgrund inom leksaksbranschen, men såg behovet av ett nytt sätt att arbeta. Det var inte bara den etiska och politiska aspekten, med att handla med länder som Kina och Ryssland, som blivit mer påtaglig. En annan viktig aspekt var de långa transporterna och leksakernas miljöpåverkan.
– Vi kände att det här fungerar inte längre, säger Stefanos.

 


 

Sagt och gjort – 2022 drog de igång. Sedan dess har det blivit en hel del cirkulärsaker. Inne i ett rum på Palettens förskola står låga bord fullkomligt täckta av skapelser. På ett av dem ligger en avlång spegel och ovanpå den samsas träbitar, kapsyler, och en fjordhäst på en utskuren platta. Vi befinner oss inne i lärlabbet, som är en del av företagets koncept. Här är det pedagogerna som får ta plats vid borden, och testa sig fram. Att förstå pedagogernas behov är en stor och viktig del av arbetet.
– Det går att iscensätta och planera för att skapa nyfikenhet hos barnen, säger Pontus Albinzon, och fortsätter:
- Här gör till exempel spegeln att det blir inbjudande med olika vinklar. Men allt det här skulle inte vara framme samtidigt om det var barnen som skulle leka, för då blir det för mycket på en gång. 


 

Materialet kommer från olika industriföretag och är sådant som av olika anledningar skulle ha slängts.
– Vi ringer och frågar vad de slänger, och om vi får komma och kolla och ta reda på mer om hur de arbetar. Sedan får de låta oss avgöra om det verkligen är skräp, säger Stefanos och ler.
- Det är klart att det kan verka lite konstigt att fråga om vi får titta i containrarna, men när vi berättar om vad vi gör så går det ofta rakt in i hjärtat, säger Pontus.


Viktiga samtal

Att företagen dessutom letar efter sätt att arbeta hållbart på underlättar också.
- Vi mäter det vi använder, vilket bli data som de kan använda i sin marknadsföring.
I förskoleverksamheten kan leksakernas bakgrund också leda till viktiga samtal. 
- 'Först växte trädet i hundra år, sedan sågades det ner, och sedan blev det bortvalt på grund av att den här kvisten syns. Nu har den fått nytt liv här', säger Pontus.

"Det är klart att det kan verka lite konstigt att fråga om vi får titta i containrarna, men när vi berättar om vad vi gör så går det ofta rakt in i hjärtat"

Att arbeta med material till förskolor har förstås sina utmaningar. Det är viktigt att produkterna inte innehåller gifter eller skadliga ämnen. Eftersom de hämtar direkt från industrierna istället för på tippen kan de få informationen de behöver om innehållet. Det kan till exempel vara vilket lim som är använt i limmat trä. Det är viktig information som ska hämtas in.
 

Sökte mikrostöd

En större utmaning har varit att hitta finansiering för att utveckla företaget. Det finns många stöd att söka, men Pontus och Stefanos upplevelse har varit att de oftast inte är anpassade efter små nystartade företag. De är helt enkelt svåra att söka. Smidigare gick det däremot att söka våra mikrostöd. Genom stödet kunde de anlita extern hjälp för att utforma ett digitalt informationsmaterial för att nå ut med företagets koncept. Det gav företaget en liten hjälp på vägen.
- Det har betytt jättemycket för oss. Utan det stödet hade vi inte kunnat ta fram det materialet, säger Pontus, som berättar att de nu arbetar med att ansöka om ett större projektstöd.
- Vi har fått jättebra hjälp från kontoret.

 

Idéer för framtiden

Ute på förskolegården har barnen fått span på Pontus och Stefanos, som kånkar på instrument och ett utsuddningsbart staffli. Det är två av leksakerna de har tillverkat av återvunnet material. Att förbättra utemiljön för förskolorna är också en hjärtefråga för duon, och något som kan leda till framtida satsningar i företaget. 
En annan idé för framtiden är att börja med abonnemang, så att förskolor kan hyra i stället för att köpa. På så vis skulle någon annan kunna ta över de leksaker som en förskola vill gå vidare från, till exempel när det är dags att byta tema.
På vägen ut från förskolegården kommer en sista nyfiken fråga från sandlådan:
- Vad ska ni göra nu?
Pontus och Stefanos vänder sig om och ler stort. Svaret?
- Nu ska vi gå in och fortsätta leka!

 

Vill du också söka stöd?


Re:play i Jät fick mikrostöd från oss för att kunna presentera och nå ut med sin verksamhet. Just nu har vi flera olika mikrostöd som du kan söka - både som företagare eller förening.

Lär dig mer om Mikrostöd

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Prenumerera för att få de senaste nyheterna direkt till din mailinkorg.

Dela inlägg

Fler Reportage

28 september, 2023

Häng med till det självklara stoppet - Gimarp!

28 september, 2023

"Får rädda oss själva på landsbygden"

28 september, 2023

Sofia och Rasmus drömde om ett lantkafé

close
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev