28 september, 2023
Häng med till det självklara stoppet - Gimarp!
En dröm om ett annat liv växte i Ramus och Sofia. På baksidan av Ramus föräldragård såg de möjligheten. Nu har de fått chansen att starta ett idylliskt lantkafé med fokus på kultur. Tipset?
– Sluta tänk. Bara kör.
Historien om Himlakull kafé börjar med en dröm om ett annat liv. Det är sommar 2021 och paret Rasmus Berglund och Sofia Stålmark Johansson studerar till musiklärare samtidigt som tankar om framtiden snurrar i huvudet. Hur vill de att deras liv ska se ut? De vill inte fastna i ekorrhjulet.
Rasmus växte upp på en gård utanför Grimslöv. Här bor föräldrarna fortfarande kvar och driver ett B&B. Bakom gården finns en gammal arbetsbod. Den är sliten och ser inte mycket ut för världen, men här är platsen där drömmen ska få liv.
– Vi älskar musik och kultur och att besöka lantkaféer. Så fick vi idén: Vi slår ihop kakorna, berättar Sofia.
Hösten 2021 tar Rasmus och Sofia ett studieuppehåll. De har gått till banken med planerna om sin framtid och fått rådet att söka pengar hos Leader Linné Småland. De beviljas stöd och börjar bygga på sitt lantkafé.
Den gamla arbetsboden bakom föräldrarnas gård växer sakta men säkert fram till ett kreativt, färgsprakande kulturpalats. Paret har aldrig byggt något själva tidigare, men lär sig mycket genom att följa byggprojekt på Youtube och Instagram.
– Det har varit ett himla kul projekt. Vi kan stå för allt vi har gjort, säger Sofia och fortsätter:
– Vi började litet och har gjort allt med mycket kärlek. Vi skulle aldrig öppna om vi inte var hundra procent nöjda.
Men det har inte varit enkelt. Sofia beskriver den tidigare arbetsboden, som projektet utgått från, som förfärlig.
– Jag vet inte vad vi tänkte egentligen. Allt jobb och slit... Vi visste inte vad vi gav oss in på, säger Rasmus.
– Men vi såg potentialen, konstaterar Sofia.
Diskrummet har de byggt tillsammans från grunden. De har dragit in vatten och avlopp, tapetserat badrummet (och dess golv), och fäst de många spegelglasskärvorna i taket. Och så trädgården, förstås.
Med inspiration från Husdrömmar och byggprojekt på Youtube startade de ett Instagramkonto där deras följare fick följa bygget.
– Det var det första vi gjorde, knappt innan vi hunnit börja bygga. Vi tycker det är roligt att följa andras resor från noll till hundra, berättar Rasmus.
– Fast sociala medier är nog vår svaga sida. Personligen är vi inte så aktiva på Instagram, men det är ju en viktig del för marknadsföringen, fyller Sofia i.
Samtidigt har paret redan från början en viktig draghjälp. Rasmus föräldrars B&B lockar folk från Haparanda till Mexiko. Och det är just platsen utanför den lilla byn Grimslöv som Rasmus och Sofia ser som en stor fördel i deras projekt.
– Den är helt perfekt, säger Rasmus.
– Vi har saknat ett kulturkafé på landsbygden i området. Vi ligger vid väg 126, nära Åsnens nationalpark, så många turister passerar här, säger Sofia.
"Leaderstödet har varit avgörande för hur vi har kunnat arbeta med det här projektet"
Knappt två år senare är det dags för kaféet att öppna. Det har varit mer slit än vad Rasmus och Sofia hade tänkt sig, men resultatet är bättre än vad de drömt om. Landsbygdsidyllen har omfamnats. Från parkeringen vandrar besökarna längs en stig kantad av planteringar av luktärt och ätbara växter. Väl framme vid den röda, gamla arbetsboden med ny fasad välkomnas de av dvärghöns och en gammal bok dekorerad med fågelholkar i glada färger.
– Idén framkom efter att blixten slagit ned och förstört halva trädet. Vi ville göra något vackert av det för att återskapa liv i trädet.
Den vackra skylten ovanför kaféet med texten ”Konditori” är en present från Rasmus mamma, som budade hem den på auktion. Sittplatserna i trädgården är många och utspridda: rottingstolar bland rabarber, en soffgrupp är bland det sista som ska bli till i den anlagda hallongrottan, där höga hallonbuskar omsorgsfullt ramar in sitthörnan.
Uppe på en trätrall finns ett tjugotal sittplatser för fika i solen. Men förutom själva fikat är kulturen en central del av projektet. Från kaféet har det skapats en konstrunda i skogen där besökare kan vandra mellan natur och konst. Även här kommer det finnas ett träd med fågelholkar, inspirerat av Yoko Onos önsketräd.
– Här kan besökare få köpa fågelholkar, dekorera och måla dem vackert efter personliga preferenser. Sedan spikas holkarna upp i trädet.
Vid kaféet finns dessutom ett annat leaderprojekt där Rasmus mamma, Petra Salomonsson, kommer arrangera keramik- och målerikurser. På laduvinden planeras för både konstutställningar och konserter. Största bokningen hittills är Timo Räisänen.
Det finns knappast brist på idéer. Vad sägs om att tillsammans med andra fikaentusiaster lösa Melodikrysset en helgmorgon, eller boka en väl förberedd picknickkorg för en sommarstund på ängen bakom kaféet?
- Leaderstödet har varit avgörande för hur vi har kunnat arbeta med det här projektet. Det hade tagit väldigt lång tid att få allt det här i ordning utan det, säger Sofia.
– Det hade blivit ett helt annat projekt, fyller Rasmus i.
• Sök alla medel du kan hitta! Rasmus och Sofia hade inga sparade medel, men lyckades få ihop tillräckligt för att förverkliga sin vision.
• Var beredd på att få offra blod, svett och tårar. Det kommer vara värt det.
• Våga. Det kan inte gå mer än fel.
• Tänk vad många som har en dröm, men som är fast i ekorrhjulet. Sluta tänk - bara kör!
Prenumerera för att få de senaste nyheterna direkt till din mailinkorg.