Vad är leader?
close
EN

Vad är Leader?

Om oss

Leader är en metod för att utveckla landsbygden. Den utgår från att du som lever och verkar i vårt område vet bäst vad just din bygd behöver för att utvecklas.

Det finns flera tusen Leaderområden i EU  bara i Sverige finns det 40. Vi är ett av dem. Hos oss kan lokala företag och organisationer söka pengar för att förverkliga projektidéer på landsbygden.

Pengarna kommer från EU, staten och de kommuner som ingår i just vårt Leaderområde: Alvesta, Älmhult, Markaryd, Ljungby, Värnamo, Sävsjö och Växjö (ej tätorten).

Vi drivs som en ideell förening, med en styrelse (LAG) som fattar beslut om vilka projekt som ska få stöd från oss. I styrelsen sitter representanter från kommunerna, näringslivet och föreningslivet från alla våra kommuner.

Vår Leadermetod

För att kunna få projektstöd från oss ska projekten ha ett tydligt lokalt fokus. Projektidén ska komma från, eller vara väl förankrad hos, dem som bor i det område som berörs av projektet. 

Idén bör dessutom vara innovativ och nytänkande utifrån förutsättningarna på platsen du befinner dig på. Projektet ska vara långsiktigt, genom att leva vidare och ge effekter även efter projektets slut.

Vi vill även få till nya samarbeten! Det får gärna vara samarbeten mellan det ideella, privata och offentliga. Eller varför inte med andra länder inom EU?

Tänk så här...

Här kommer tre korta tips på hur du kan tänka för att öka chanserna att få Leaderstöd från oss:

• Prata med andra om din idé, och hitta aktörer att samarbeta med.

• Tänk nytt! Vad skulle vara innovativt för just din bygd?

• Fundera över hur projektet du vill genomföra kan göra skillnad även efter projekttiden.

Vår strategi

Varje Leaderområde har tagit fram en egen lokal utvecklingsstrategi. Den bygger på förutsättningarna och behoven i varje område. I vår strategi har vi pekat ut flera mål. Och du, det här är viktigt. För att kunna få stöd från oss ska ditt projekt bidra till de målen. Du hittar dem här.

Läs mer:

Kortversion av vår utvecklingsstrategi 2023-2027
Fullversion av vår utvecklingsstrategi 2023-2027
Mer om Leadermetoden

Sök vårt smidigaste stöd

Vi brukar kalla det här stödet för litet, men är det verkligen sant?

I praktiken kan våra mikrostöd på upp till 20.000 kronor göra stor skillnad.

close
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev