Trakt forest hotel uppmärksammas i nationell kampanj
close
EN

Nyheter

Trakt forest hotel uppmärksammas i nationell kampanj

#Goda_nyheter_för_alla heter Landsbygdsnätverkets kampanj, som ska visa upp ett Sverige där idéer, projekt och verktyg spirar. Trakt forest hotel uppmärksammas som ett exempel på hur EU-stöd kan göra skillnad.

Här hittar du fler goda nyheter från Sveriges landsbygder! Men först för du gärna scrolla ner och läsa om Trakt forest hotel och deras koncept – och om mikrostöden från Leader som gett dem små knuffar på vägen...

Lyxiga turistkonceptet: ”Vill gräva där vi står”

På väg hem från ett studiebesök på Tree hotel landade paret Mattias och Sandra Sälleteg i sitt livs utmaning: ”Vi måste kunna göra något liknande här i Småland”. Det kunde de också, visade det sig. Fast i egen tappning, förstås.

Efter flera års arbete står fem skogssviter uppförda längs trädens stammar, upphöjda från marken i den omslutande skogen. Och kärnan, det är timmerhuset som kokar av lokala råvaror.

Röda stugor med vita knutar i all ära – men paret Sälleteg ville testa något annat. Nu har deras unika koncept, Trakt forest hotel, gett dem titeln årets turistföretag i Jönköpings län. Hit kommer besökare från olika delar av landet. De söker avkoppling. De är nyfikna. Och de känner till arkitekten, Gert Wingårdh.

- Vi känner ju inga arkitekter, men honom känner vi alla till på något vis. Vi fick tag i hans kontaktuppgifter och skickade ett mejl. Vi hörde ingenting först och det hade vi inte förväntat oss att göra heller, berättar Mattias Sälleteg.

Men efter några veckor kom det, svaret. Det stod ungefär: ”Vilket spännande projekt, välkomna till Göteborg”.

Valet av arkitekt blev också delvis ett sätt att marknadsföra deras koncept – med ett välkänt namn hos den breda massan. En exklusiv upplevelse växte fram.

Själva timmerhuset, med restaurangdel och konferenslokaler, fick sitt utseende efter mycket bläddrande i boken Sveriges bebyggelse Jönköpings län från 1952. Där var den plötsligt, inspirationsbyggnaden. Virket hade Mattias säkrat tidigare, från sin tid på sågverk. Under en studieresa stötte han på brännskadat furutimmer från den stora skogsbranden i Västmanland 2014. Den skulle flisas sönder och bli energi. Men Mattias såg potentialen i virket.

Mikrostöd till studiebesök

Det kan låta självklart nu, men backar vi bandet en sådär sex år i tiden var det inte alls säkert att det var så här det skulle bli. Paret hade redan uthyrning av stugor men ville utöka sin verksamhet. De behövde något som stack ut ur mängden, och i marknadsföringsdjungeln. För att hämta inspiration sökte de mikrostöd från Leader Linné Småland för att kunna åka på studiebesök hos unika boenden, bland annat Tree hotel i Boden.

– Det var en push i rätt riktning för oss, säger Mattias.

I dag har Trakt forest hotel förutom hotell och konferensmöjligheter också hjärta för matlagning. I restaurangdelen erbjuder de helst lokala råvaror som gös, hjort, äppelmust och nötkött från gårdens egna Herefordkvigor.

– Det hänger ihop med att vi vill andas bygden, och vår trakt. Vi tänker på det från hantverkare, till material, personal och råvaror. Något som är genomgående för oss är att vi vill gräva där vi står.

Men under byggprocessen, som tagit mer eller mindre fyra år, var det nog många grannar som undrade vad det skulle bli i det stora timmerhuset som växte fram.

– Vi gjorde ett medvetet val att inte gå ut på bred front och berätta om Trakt innan det var färdigt. Vi ville inte visa upp det halvfärdigt. Men det tisslades och tasslades bland grannarna om det stora huset som växte fram, och vad det skulle bli. När vi var nästan färdiga bjöd vi in alla grannar till öppet hus.

Det var också ett projekt som fick mikrostöd från Leader Linné Småland  - och handlade förutom att inkludera bygden också om att kunna testa ett måltidskoncept för anläggningen.

I dag är några av de där grannarna med i verksamheten som timanställda.

Och framtiden då?

Målet är att inom ett par år öka bokningsfrekvensen och kunna gå från dagens 3 deltidsanställda till att ha 6-7 anställda.

– För att hitta lite större arbetsgivare här ute på landet får vi gå till större mjölkgårdar, annars har de flesta sin hemvist inne i stan. Det är viktigt för oss att kunna vara den där arbetsgivaren "på vischan", säger Mattias.

Slutligen: Vad betyder den här platsen för er?

– Vi kunde inget om hotellverksamhet tidigare, det har vi fått lära oss. Det handlar om att vi älskar den här gården där vi bor och verkar. Det här är ett sätt att förädla skogen. Vi paketerar en upplevelse med skogen, tystnaden och lugnet. Platsen och släktgården betyder väldigt mycket. Annars hade vi aldrig gjort det här.

Läs mer om våra mikrostöd här!

Dela det här inlägget

Sök vårt smidigaste stöd

Vi brukar kalla det här stödet för litet, men är det verkligen sant?

I praktiken kan våra mikrostöd på upp till 20.000 kronor göra stor skillnad.

close
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev