close
EN

Nyheter

Viktiga samtal ska utveckla lokalsamhället

I helgen anordnades kursen Art of Hosting i Kronoberg. Det går att beskriva som en träning i det som kallas medskapande ledarskap. På kursen fick deltagarna öva på att leda samtal där människor samlats runt viktiga frågeställningar – med syftet att tillsammans utveckla lokalsamhället. Vi på Leader Linné Småland var med på ett hörn genom att erbjuda ideellt engagerade i vårt område möjligheten att få kursen betald. En av dem som gick kursen var Rebecka Linnér, som berättar om helgen:

Hallå där Rebecka Linnér...

... engagerad i sockenrådet i sin hembygd Angelstad-Bolmen, och en av kursedeltagarna.
 

- Jag hade egentligen inte tidigare hört om Art of Hosting, men har sedan mina universitetsstudier haft en inre tro på att medskapande ledarskap är hållbart ledarskap. När jag återvände till min hembygd, växte det fram en vilja inom mig att tillsammans med dig i bygden inspirera till och göra skillnad i vår bygd.

För Rebecka handlar det i grunden om att skapa en miljö tillsammans där nuvarande och framtida generation vill leva, växa, bo i och återvända till. En plats för äldre, föräldrar, barn och barnbarn - ja, till och med barnbarnsbarn.

­- Jag sökte träningen för att bli inspirerad av vägar att nå dit, vilket också var den ledande frågan inför kursen: ”Hur kan vi stärka förmågan, samt hitta kraft och vägar att utveckla våra lokalsamhällen tillsammans?". Efter första dagen insåg jag att Art of Hosting kan appliceras i många fler sammanhang än så. 

Hon berättar att hon tar med sig mycket från kursdagarna, där hon fick träna på olika metoder och verktyg för medskapande ledarskap. Nu hoppas hon på att inspirera andra till att använda metoden.

- Utöver nya fantastiska bekantskaper, så tar jag framför allt med mig styrkan och kraften i hälsosamma dialoger, som först kan uppstå när vi är i harmoni med oss själva och kan ta in andras perspektiv för att forma vårt gemensamma. Men också vad som händer när det mekaniska i våra system (roller, ansvarsområden, fördomar, hierarkier) suddas bort, och lämnar utrymme för det levande som sker när människor får lov att "bara" mötas kring en gemensam frågeställning.

 Är du också nyfiken på medskapande ledarskap?
Här kan du läsa mer!

 

 

Dela det här inlägget

Sök vårt smidigaste stöd

Vi brukar kalla det här stödet för litet, men är det verkligen sant?

I praktiken kan våra mikrostöd på upp till 20.000 kronor göra stor skillnad.

close
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev