Nycklar till ungt engagemang – unga vet bäst hur unga vill engagera sig
close
EN

Nyheter

Unga vet bäst hur unga vill engagera sig

På Teater 16 i Ljungby har unga länge varit en självklar del av verksamheten. Men vad är det som faktiskt gör att unga engagerar sig i en organisation? Den frågan ledde fram till Leaderprojektet Nycklar till ungt engagemang, där föreningen ville sätta ord på sina egna framgångar och skapa en modell som kan användas av andra.

– Vi har lyckats bygga upp en plattform för ungt engagemang inom kultur, men vi har aldrig haft tid att riktigt sätta oss ner och analysera vad det är som vi har gjort för att lyckas. Nu ville vi få möjlighet att undersöka vilka framgångsfaktorer vi kunde identifiera, säger projektledaren Peter Malmberg. 

    

Engagemang byggs genom frihet och ansvar

Under projektet har unga själva fått leda grupper och testa vad som funkar i praktiken. Edwin Klaesson, en av ledarna, startade en ungdomskör och fick både framgångar och utmaningar längs vägen.

– Det jag har lärt mig av detta är att verkligen följa gruppens egen vilja, att samtidigt ge tydliga mål och förväntningar och även att inte glömma bort att ha kul själv – det är ofta då det blir avslappnat och bra, säger Edwin.

Att unga får en riktig roll i verksamheten, där de både har ansvar och frihet, är en av de viktigaste lärdomarna från projektet. Edwin berättar hur han själv blir inspirerad och engagerad:

- Jag tror att det viktigaste är att ge mig (1) frihet och (2) ansvar inom (3) något jag är intresserad av. Frihet utan ansvar eller förväntningar blir för flummigt, ansvar utan frihet eller tolkningsutrymme blir för begränsande och om det inte är förankrat i något av mina intressen så är det ingen poäng från första början. Alla tre behövs!

Modeller som visar vägen

I början var ett av målen att ta fram en checklista som organisationer kunde använda för att identifiera hur de bäst arbetar med ungas engagemang. Under projektets gång blev det dock tydligt att det inte bara finns en väg till framgång. Istället inspirerades projektet av Maslows behovstrappa - en modell som handlar om mänsklig motivation. Resultatet blev Engagemangspyramiden, som sammanfattar fem nyckelområden på olika nivåer för att hjälpa föreningar förstå och stärka ungas delaktighet. Du kan ladda ner brochyren med modellen här

 –Det finns inga genvägar till ungt engagemang. Man måste satsa, och göra jobbet. Det måste finnas en genuin vilja att jobba tillsammans med unga, lära sig av dem och formas av dem, säger Peter.

För att fånga upp fler perspektiv och sprida resultaten vidare spelade projektet också in nio poddavsnitt där de med olika gäster diskuterar vad som skapar engagemang. Lyssna på alla avsnitt nedan.

 

 

Vad händer nu?

Teater 16 kommer fortsätta använda modellen i sin egen verksamhet och hoppas att fler föreningar vill ta del av den.

– Det finns ett stort allmänt intresse i grundfrågan "hur gör vi för att unga ska vilja engagera sig hos oss?" Den återkommer överallt i samhället. Vi ser att modellen har hjälpt oss fokusera vår verksamhet och ta bättre beslut. Nu vill vi gå ut i föreningslivet och jobba vidare med den för att se till att den fungerar i många olika kontexter. Det arbetet ser vi väldigt mycket fram emot, säger Peter.

Vill du veta mer om projektet? Ta del av metoden och projektrapporten här.

 

Dela det här inlägget

Sök vårt smidigaste stöd

Vi brukar kalla det här stödet för litet, men är det verkligen sant?

I praktiken kan våra mikrostöd på upp till 20.000 kronor göra stor skillnad.

close
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev