close
EN

Nyheter

Nu firar vi 10 år!

År 2008 på hösten bildades föreningen Leader Linné och kontoret öpnnade den 1 februari 2009. Det är nu 10 år sedan. Tänk vad tiden går fort när man har roligt. För roligt har det verkligen varit att få leda denna verksamhet. Det mest upplyftande har varit att träffa alla er projektägare men också att ha en tillmötesgående styrelse som vågat tänka i nya banor.

Under första programperioden mellan 2009-2013 verkade Leader Linné i sex kommuner (Alvesta, Ljungby, Markaryd, Växjö, Älmhult och Värnamo). Tack vare bra och riktade informationsinsatser vällde det in anökningar direkt när vi öppnade. Inför de två första beslutsmötena inkom det 48 ansökningar. Hade alla dessa 48 beviljats har hela vår budget på 5 1 miljoner kr varit förbrukad. Styrelsen fick fullt upp med att prioritera vilka ansökningar som skulle beviljas.

Därefter beviljades 450 projekt av skiftande storlek och karaktär. Totalt hade vi en budget på 60,5 miljoner kr. 

När den första programperioden var slut 2014 fick vi ett godkännande från Jordbruksverket om att bilda ett nytt leaderområde. Utöver de kommuner som ingick sedan tidigare i Leader Linné tillkom också Sävsjö och Vetlanda kommun.

I och med att vi fick nya medlemskommuner avslutade vi 2015 föreningen Leader Linné och bildade föreningen Leader Linné Småland. Nu var vi ju ännu mera Småland då vi hade en bra länsöverskridande geografi. 

Under nuvarande programperiod har vi fått en budget på 51 miljoner kr och fram tills idag har vi beviljat ca 170 projekt. 

Vad som förenar alla dessa projekt är att det är bygdens folk som ges förutsättningar att genomföra sina idéer och därmed utvecklar bygden på något sätt.  

En del resultat går att mäta i nya företag, nya arbetstillfällen eller nya mötesplatser. Andra projekt är svårare att mäta. Det kanske handlar om att människor lättare tar kontakt med varandra eller att ”Jantelagen” blivit mindre betydande i bygden. En del projekt ger resultat direkt, andra efter några år. 

 

Ofta när man är ute och träffar engagerade invånare får man höra att där och där har det hänt mycket. Vad de flesta inte vet är att Leader Linné eller Leader Linné Småland oftast har varit med och finansierat dessa projekt.  

Nu med 10 år i ett fantastiskt intressant arbete kommer jag att lämna över verksamhetsledarrollen till Åsa Westström. Min roll blir i fortsättningen att diskutera och hjälpa er projektägare. Detta är en roll som jag inte lämnar i första taget. 

 

Tack för ett gott samarbete och välkomna med nya idéer i framtiden. 

Annika Nilsson 

Dela det här inlägget

Sök vårt smidigaste stöd

Vi brukar kalla det här stödet för litet, men är det verkligen sant?

I praktiken kan våra mikrostöd på upp till 20.000 kronor göra stor skillnad.

close
Tack för att du prenumererar på vårt nyhetsbrev