Ansökan öppen för bygder som vill jobba med beredskap
Är det dags för din bygd att sätta er tillsammans i grupp och tänka på den lokala beredskapen? Det finns saker ni kan göra tillsammans på bygden och som kan stärka er när framtida kriser kommer. Men för det behöver ni ha planerat tillsammans! Ett sätt att göra det på är att ta fram en egen lokal beredskapsplan. Den kan vara mer övergripande, men det kan också vara så att ni landar i att ni vill fokusera på något eller några specifika områden, till exempel livsmedelsförsörjning.
I vårt projekt Rusta bygden! vill vi hjälpa dig under det här arbetet! Är din bygd intresserad så är det HÄR NI FYLLER I ANSÖKAN, som ni sedan mejlar in till projektledare Chris på chris@leaderlinne.se. Senast den 10 maj vill vi få in er ansökan.
I den får ni välja mellan två olika sätt att få stöttning i arbetet:
• Studiecirkelform
Studieförbundet vuxenskolan står för studiematerialet, och har också en processledare som är med er och startar upp arbetet och i slutet när det är dags att sätta idéerna på pränt i en beredskapsplan. Däremellan har ni egna träffar, och kan däremellan reflektera och tänka vidare.
• En heldags workshop
En processledare från Coompanion kommer ut till er bygd för en heldags intensivt arbete tillsammans! Det arbetet ska direkt mynna ut i en beredskapsplan, vilket blir en bra grund för er att jobba vidare med sedan. Det här alternativet passar er som vill arbeta snabbare med planen för att sedan fördjupa er på egen hand inom de områden som är viktigast för just er bygd.
Vi avslutar projektet med ett gemensamt evenemang för alla deltagare där ni får lära er mer och träffa andra bygder och diskutera.
Vilka kan söka?
Vi tar emot ansökan från bygder i följande kommuner som ingår i vårt geografiska område: Markaryd, Ljungby, Värnamo, Sävsjö, Vetlanda, Växjö, Alvesta och Älmhult. Med bygder menar vi grupper där ni bor, gärna med representanter från både föreningsliv och näringsliv och andra intressenter, som är beredda att arbeta med frågan.
Kostar det något?
Nej. Leader Linné Småland bekostar stödet som era bygder får i arbetet.
Kommer alla med?
Det är begränsat antal bygder som kommer att få stöttningen - men oavsett får ni tips från oss hur ni kommer vidare och får möjligheter att starta upp arbetet själva. Senast den 1 juni kommer besked från oss vilka bygder som har blivit antagna i projektet.
Vilka driver projektet Rusta bygden?
Det gör Leader Linné Småland - du kan läsa mer om oss HÄR. Vi har tillsammans med Hela Sverige ska leva och SV Kronoberg initierat det här projektet. Vi anlitar Coompanion Kronoberg som processledare för de bygder som blir antagna och har valt att få en heldagsworkshop.
Frågor på det?
Kontakta projektledaren för Rusta bygden! på: chris@leaderlinne.se
Lycka till!