Glimtar från en projektledare
Här får du ta del av en intervju med Ingela Eriksson. Ingela är projektledare för Grön landsbygdsintegration – ett projekt som undersöker hur man kan integrera nya svenskar med hela människan i fokus. Grön rehabilitering, utbildning och praktik sammanfogas i en kombinationsmodell med landsbygden som utgångspunkt. Projektet är en förstudie som just nu tittar på forskningsläget, befintliga initiativ och undersöker hur man möter behovet av att arbeta i framtiden.
Projektägare är föreningen Nybrukarna som har sina odlingar i byn Tolg http://nybrukarna.se/
Vem är du?
– Jag heter Ingela Eriksson och är projektledare för en förstudie som heter Grön landsbygdsintegration.
Hur gick det till när ni ansökte om finansiering till er idé?
– Det började, som med mycket annat, med en idé och ett behov vi såg. För att se om det var något att satsa på gjorde jag ganska mycket research. Vi bollade sedan idén med Leader Linné Småland och glädjande nog tyckte de att det var en spännande idé.
– Nästa steg var att sätta sig ner med ansökan. Det var nu som tankarna skulle punktas upp och bli konkreta. Även om slutmålet kändes väldigt klart så var det här som vi kunde komma fram till hur idén skulle genomföras – när projektet skulle kunna starta, vad det skulle kosta (budget) och vad vi skulle göra när (aktivitetsplan). Här var Leader Linné Småland ett mycket bra bollplank kring de frågor som dök upp.
– När idén kändes genomarbetad och genomförbar skickade vi in ansökningen. Sedan kom beskedet om att fler trodde på idén och vi fick vår finansiering. Så härligt!
Vad är viktigt i starten av ett projekt?
– Följ upp det som du sagt att du ska göra. Läs igenom alla papper igen och ta reda på hur du ska redovisa projektet senare. Ha en öppen dialog med både finansiärer och deltagare i projektet under starten och projektets gång.
Hur ser du på din roll som projektledare?
– Som projektledare ansvar jag för att förstudien ska drivas framåt utifrån den projektplan som blev godkänd. Nu ska vi se om idén fungerar. Under projekttiden samlar jag erfarenheter och tankar från olika håll för att testa projektidén. Ibland kan man behöva justera projektets inriktning, skrota en idé eller så flyter det på precis som vi har trott.
Berätta lite om dina tre första månader som projektledare.
– Man kan säga att jag agerat detektiv den första tiden. Eftersom det här är en förstudie har jag gjort mycket research. Vad säger forskningen? Vilka erfarenheter finns att ta del av? Vilka förutsättningar finns att genomföra våra tankar rent praktiskt? Jag har både läst rapporter, gjort studiebesök och genomfört projektgruppsmöten. Jag har mött många positiva reaktioner, men även sett att vi behöver justera idéns grundtankar lite. Den största utmaningen jag ser är också den största poängen med förstudien: att se om det går att kombinera arbete, rehabilitering och utbildning i en och samma modell för etablering av nyanlända på landsbygden. Våren 2017 har vi ett resultat och en slutsats.
Tre goda råd till den som vill driva ett leaderprojekt?
- Samla så mycket information du bara kan inom området som din idé finns i.
- Var driven – men också lyhörd.
- Viktigast av allt: Våga! Allt har en gång börjat med en idé, det är klart att du ska testa din.